Partners in zuinig rijden

De zonnepanelenactie wordt sinds 1 februari 2014 ondersteund met een eigen, lokale subsidieregeling onder de naam Eco Local Fuel, die samen met Tankstation Helvoirt (ESSO) wordt uitgevoerd. Alle getankte brandstof wordt in deze regeling gecompenseerd in lokale duurzame energie. Een lokaal en uniek initiatief.

DEH heeft een nieuwe mogelijkheid geïntroduceerd om het gebruik van zonne-energie nog meer te stimuleren! Wij zijn een samenwerking aangegaan met Tankstation Helvoirt, het Esso station langs de N65 op de rand van het dorp Helvoirt. En we zijn best trots op dit vernieuwende idee, dat landelijk juist in ons dorp wordt geïntroduceerd. Samen met dorpsgenoot, Clemens van Hulten, hebben we dit plan ontwikkeld.

Het tankstation compenseert de CO2 uitstoot van alle verkochte brandstof op basis van hiervoor geldende internationale normen. Dit levert een geldbedrag op, dat gebruikt wordt om extra korting te geven op aangeschafte zonnepanelen. Je kunt dit een vorm van subsidie of compensatie noemen op de aanschaf. Voor de uitvoering van deze regeling werkt Tankstation Helvoirt samen met DEH. Buurt en business komen zo samen. En juist in deze periode levert dat een mooi resultaat op, omdat er aan de pomp volop wordt gepraat en aandacht wordt gevestigd op verduurzaming en zonne-energie.

De bestaande tankpassen zijn omgezet naar Eco Local Fuel passen, die voordeel opleveren voor de automobilist die tankt. Tevens geeft de pas recht op een gratis zonnepaneel voor de koper van een installatie van 14 panelen. Meer precies gezegd: de waarde van één zonnepaneel wordt achteraf door DEH uitgekeerd aan de koper van een zonnepaneleninstallatie. Deze regeling geldt voor de lopende actie Zonnepanelen Stralen 3. Dus: alle mensen die nu nog kopen, maar ook zij die al een opdracht hebben geplaatst bij Direct Solar sinds 1 november 2013 komen voor deze regeling in aanmerking. De details van de regeling zijn hier te vinden.

Ecolocal Fuel helpt u graag met het besparen van kosten. Zo is het erg makkelijk om geld te besparen op uw tankbeurten met de Ecolocal Fuel Card, maar nog beter is te besparen op uw benzine.

Hieronder vindt u 11 tips waarmee u bespaart op de kosten van uw auto. Niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook zeker voor het milieu! Het behoeft geen verdere toelichting dat het voor u en het milieu gezond is wanneer u uw eigen energie gebruikt voor korte afstanden. Wandel afstanden tot 1 kilometer, dat maakt uw leven rustiger en meer ontspannen. Pak voor afstanden tot 5 kilometer de fiets. Dat houdt uw conditie en gezondheid op peil. Onthaasten lukt alleen op lage snelheid. Just do it!

Tip 1: Schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling

Hoe hoger het toerental, hoe hoger het brandstofverbruik en hoe hoger de uitstoot van uw auto. Schakel daarom bij 50 km/u naar de vierde versnelling en bij 80 km/u naar de vijfde versnelling.

Heeft u een toerenteller in uw auto, schakel dan naar de volgende versnelling tussen de 2.000 en 2.500 toeren. Heeft u geen toerenteller, luister dan naar de motor en schakel naar de volgende versnelling als deze 'gehaast' klinkt. De motor moet 'lekker lopen' om zo efficiënt mogelijk te werken.

Tip 2: Vermijd korte afstanden met uw auto

Het klinkt misschien inmiddels afgezaagd, maar overbrug korte afstanden zoveel mogelijk te voet of met de fiets. Wanneer de motor van uw auto nog koud is, slijt de motor sneller, verbruikt deze meer brandstof en vervuilt ook meer.

De motor van uw auto komt na ongeveer 5 kilometer rijden op temperatuur en rijdt dan een stuk efficiënter. Vooral bij dieselmotoren moet u in het begin rustig aan rijden om slijtage en veel uitstoot te voorkomen.

Een andere tip is om uw auto bij het parkeren alvast in de goede rijrichting te plaatsen. Uw motor is dan tenslotte nog warm. Bij het wegrijden is uw motor weer koud, waardoor het geen extra brandstof meer kost om uw auto in de goede rijrichting te krijgen.

Tip 3: Tank met korting, gebruik de Ecolocal Fuel Card

Met onze kortingskaart kunt u bij ons tanken met een korting van 6 cent of meer. De korting krijgt u op alle brandstoffen op basis van de Gemiddeld landelijke adviesprijs, welke dagelijks wordt berekend op basis van de adviesprijzen van de 5 grote oliemaatschappijen in Nederland.

Tip 4: Rol uit in de versnelling waar u op dat moment in rijdt

Ziet u een rood verkeerslicht aankomen? Laat de auto dan uitrollen in de versnelling, ofwel trap de koppeling niet in. Zo remt u op de motor en krijgt deze aandrijving van de wielen, wat geen brandstof kost.

Wanneer u uitrolt en ook nog de koppeling intrapt, dan krijgt de motor geen aandrijving meer van de wielen. Om de motor toch draaiend te houden, is alsnogbrandstof nodig. Deze tip is vooral bruikbaar bij auto's met een injectiemotor, de meeste auto's van na 1990 hebben dit. Het motormanagement zorgt bij het uitrollen voor het afsluiten van de brandstoftoevoer, zolang dat mogelijk is. Laat dus tijdig uw gas los als u ziet dat u moet gaan stoppen of remmen en trap de koppeling niet in.

Tip 5: Houd uw banden goed op spanning

Het is echt waar dat een slappe band meer brandstof kost. De rolweerstand wordt namelijk groter en daardoor is er meer brandstof nodig om dezelfde snelheid te bereiken. Check dit daarom maandelijks.

Een bandenspanning die 25% te laag is, zorgt voor een extra rolweerstand van 10% en een extra brandstofverbruik van 2%. Daarnaast slijt een te slappe band eerder en beïnvloedt het de wegligging nadelig. Het is dus ook veilig om uw bandenspanning goed in de gaten te houden.

U kunt er ook voor kiezen om uw banden te laten vullen met stikstof. Banden gevuld met stikstof blijven tot drie keer zo lang op spanning. Stikstof is droog en schoon in tegenstelling tot perslucht, waar ook vocht en vuil in kan zitten. Het gebruik van stikstof is veilig, niet giftig en onbrandbaar en dus goed voor het milieu.

Tip 6: Gebruik de hulpmiddelen in uw auto

Veel auto's zijn tegenwoordig uitgerust met een toerenteller, cruisecontrol, boordcomputer of navigatiesysteem. Deze helpen u zuiniger te rijden en zo uitstoot van uw auto te verminderen. 

  • Met een toerenteller kunt u beter zien wat het goede moment is om een versnelling hoger te schakelen, vaak tussen de 2.000 en 2.500 toeren.
  • De cruisecontrol kan beter een constante snelheid aanhouden dan een geoefende bestuurder, wat de efficiëntie van de motor ten goede komt. U kunt beter constant 120 km/u rijden dan steeds remmen en gas geven.
  • Een boordcomputer kan vaak weergeven wat uw actuele verbruik is, zo kunt u zien hoe uw rijgedrag het brandstofverbruik beïnvloedt.
  • Een navigatiesysteem zorgt ervoor dat u op onbekende plekken zo snel mogelijk op de bestemming bent en mijdt files en opstoppingen. U verspilt geen brandstof en u rijdt meer ontspannen, dus ook veiliger.

Tip 7: Goedkopere autoverzekering met betere dekking

Prijzen van autoverzekeringen dalen en stijgen. Uit onderzoek blijkt ook dat de dekking steeds beter wordt. Heeft u nu een autoverzekering waar u al jaren gebruik van maakt? Controleer dan in 1 minuut wat u kunt besparen via onze premiecheck van Bovemij.  U ontvangt een top 3 van voordeligste polissen voor uw situatie en kunt zo eenvoudig zelf kiezen. 

Tip 8: Zet uw motor af wanneer u langer dan 1 minuut stilstaat

Veel mensen laten de motor draaien wanneer ze stilstaan in de file, voor een brug of even op iemand wachten. Denkt u langer dan 1 minuut stil te staan, zet de motor dan uit. Dat bespaart brandstof.

Bij het stationair draaien van uw motor, verbruikt deze toch nog gauw 0,5 liter brandstof per uur. Het opnieuw starten van de motor kost wel wat extra brandstof, maar minder dan de motor een minuut (of langer) te laten draaien.

Tip 9: Verwijder overbodige bagage op en uit uw auto

Veel mensen hebben van alles in de auto liggen zoals gereedschap, sneeuwkettingen, etcetera. Iedere extra kilo bagage kost u meer brandstof. Voor imperials en fietsendragers geldt dit zelfs dubbel. Imperials, fietsendragers en skiboxen wegen namelijk niet alleen veel, ze beïnvloeden ook de aërodynamica van de auto negatief. Ook een open raam is slecht voor de aërodynamische vorm en veroorzaakt een hogerbrandstofverbruik.

Tip 10: Beperk het gebruik van elektriciteit in uw auto

Dit zijn echte energievreters: airconditioning, (achter)ruitverwarming en stoelverwarming. Alleen al de airconditioning kan bij gemiddeld gebruik 10% extra brandstofverbruik opleveren.

Algemene gebruikstips voor de airconditioning in de auto:

  • Rijd bij hoge temperaturen in de zomer eerst een paar minuten met de ramen open, sluit daarna de ramen en schakel dan pas de airco in; de gewenste binnentemperatuur wordt zo eerder bereikt.
  • Schakel de airco enkele minuten na het starten van de motor in; dit bespaart brandstof en voorkomt onnodige slijtage van de installatie.
  • Schakel de airco uit voordat de motor uitgezet wordt: dit voorkomt geurvorming door condensvorming en bacteriegroei.
  • Gebruik de airco minstens één keer per maand; ook dit voorkomt geurvorming door condensvorming en bacteriegroei.
  • Voorkom verstopping: houd de luchtinlaten vrij van blad en ander vuil.

Ook de achterruitverwarming kost u 4% tot 7% extra brandstof, zet deze dus uit wanneer u deze niet meer nodig heeft, maar denk wel aan uw veiligheid.

Tip 11: Te hard rijden, boetes en extra brandstofverbruik

De meeste auto's zijn het zuinigst bij 90 km/h. Boven de 100 km/h neemt het brandstofverbruik al snel toe. Bij 120 km/h is dat al 42% meer en 140 km/h rijden zorgt zelfs voor 74% meer brandstofverbruik.

De gemiddelde auto verbruikt 5,4 liter brandstof per 100 kilometer. Hieronder staat het verbruik bij verschillende snelheden:

 

Snelheid

Verbruik

Verschil

90 km/h

5,4 liter per 100 km

basis

120 km/h

7,7 liter per 100 km

42% meer

140 km/h

9,4 liter per 100 km

74% meer

U ziet dus dat te hard rijden niet alleen een risico op boetes kan opleveren, maar zeker ook veel meer brandstof kost.